Kırklareli
KAYNARCA BELEDİYESİ

 Anket

Yeni Web Sayfamızı Nasıl Buldunuz?
Gayet Güzel
İdare Eder
Sonuçlar   Oyla

 Resimlerle Kaynarca

 Video Arşivi

E-Bülten Üyeliği

Kayıt Ol
Işıklar Mahallesi; Kaynak Yolu-Zübeyde Hanım Caddesi-Kaldırım Sokak mevcut yol kaplamasının (kilit taş kaplama) sökülerek doğal granit taş kaplamasının yapılması.

Kırklareli ili, Pınarhisar İlçesi, Kaynarca Beldesi , Işıklar Mahallesi sınırları içerisinde kalan, Kaynak Yolu-Zübeyde Hanım Caddesi-Kaldırım Sokak  Kaynarca’nın tarihi ve kültürel değerleri açısından önem taşımaktadır. Proje kapsamına alınan yollar, “Güzel Sular Diyarı” olarak adlandırılan Kaynarca ilçemize gelen ziyaretçilerin   Kaynarca Camii , Kaynarca Değirmeni, Kaynarca Kaya Kilisesi gibi eserlerin bulunduğu noktalara ulaşımı sağladıkları güzergâhta bulunmaktadır.


Proje kapsamına alınan Kaynak Yolu-Zübeyde Hanım Caddesi-Kaldırım Sokak hattı 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalmaktadır. Bu bağlamda yol düzenlemesi projesi çizilirken arkeolojik sit sınırında olmaları dikkate alınarak, mevcut yol kotunun korunması ve derin kazı yapılmaması kararı alınmıştır. Mevcut yolda araç ve yaya ayrımı bulunmamaktadır. Ancak hazırlanan projede değişken olan yol genişliği göz önünde bulundurularak, yol genişliğinin orta hattı ana aks kabul edilmiş ve 5.00 m araç geçişi bırakılarak sağ ve sol yanlarında araç yolu ile yaya yolu tanımlanmıştır.

Proje alanında mevcut yol kaplaması kilit taş ve altıgen parke taşı olarak farklılıklar göstermektedir. Proje alanının mevcut kot durumu tespit edilmiştir. Bina girişlerinde siyah kotlar korunarak, yaya yolu olarak ayrılmış kısımlardan araç yoluna %2 eğim verilmesi nedeniyle yağmur oluğu hattında ve yol orta noktasında değişen kırmızı kotlar planlarda ve kesitlerde belirtilmiştir.


Mevcut yol kaplamasının sökülmesinin ardından araç yolu olarak tanımlanan alanda, zeminde yol kotuna uygun sıkıştırılmış dolgu toprak uygulandıktan sonra, 8-10 cm taş tozu uygulanıp, 10x10x10 cm doğal küp taşlar ile yeni kaplama yapılacaktır. Yolun merkezi esas alınarak 5 m. genişlikte belirlenen araç yolu siyah bazalt küp taş ve gri granit küp taş ile   deseni verilecektir.

 

Yol kaplaması değiştirilmesi planlanan proje alanında, mevcut ağaçların tümünün yeri tespit edilerek bu ağaçların yaya aksında kalmasına özen gösterilmiştir. Mevcut ağaçların tümü yerlerinde korunacaktır ve yeni ağaç ekimi yapılmayacaktır. Mevcut ağaçların diplerine 80x80x6 cm sunni granit ağaç dibi ızgarası konulacaktır.

Projenin AB fonundan hibe destek alınarak yapılması planlanması sebebiyle proje tanıtım tabelasının yeri Kaynak Yolu ile Kaldırım Sokak kesişim noktası olan Zübeyde Hanım Caddesi  üzerinde bulunan Kaynak başındaki Atatürk büstünün önü belirlenmiştir.

olmak üzere tescilli yapılar bulunmaktadır.

Yorum Yap
Bu Projeye Yapılan Yorumlar